Vilka vi är

Föreningen Kavallahusets vänner är en stödförening för Svenska Institutet i Athens gästhem i Kavala i norra Grekland, Kavallahuset. 

Föreningen består av människor som har besökt Souidiko Spiti, det svenska huset, och blivit så förtjusta att de gärna vill vara med och göra vistelsen i Kavala ännu trevligare. Gästhemmet i funkistil är en fin miljö för forskare och kulturarbetare att bo och arbeta i under några veckor.


Vad vi gör

Föreningen Kavallahusets vänner informerar om huset och bidrar med visst ekonomiskt stöd. Föreningen verkar för att det fortsättningsvis ska vara trevligt att besöka huset och för att personer som har gjort det ska kunna hålla kontakten. 

Vi har ca 200 medlemmar, alla som har gästat Kavallahuset är välkomna i föreningen.

Varje vår och höst ordnar vi knytkalas med föredrag om Grekland. Vi försöker att alltid ha ett aktuellt och intressant program. 


Aktuella projekt

- Hösten 2019 gav föreningen bidrag till inköp av en ny projektor till huset.

- 2018 bekostade Kavallahusets vänner renovering av ledstången i den vackra trappan.
- Under våren 2017 har föreningen gett bidrag till inköp av ett höj- och sänkbart skrivbord med arbetsstol som ska stå i husets stora arbetsrum. 

- Vintern 2016 renoverades och kläddes fåtöljerna i biblioteket om.

- Husets all konst fick under våren 2015 syrafria passpartouter.

- Örtträdgården har fått ett lyft.

- Våren 2013 bekostade föreningen en upprustning av utemiljön på husets framsida. Trädgården på baksidan har länge varit grön och blomstrande, men på framsidan fanns knappt någon jord, bara berggrund. Därför fylldes rabatterna med 15 cm matjord, man planterade blommor och buskar och placerade ut dekorativa naturstenar. Ett nytt bevattningssystem installerades och gårdsplanen fick ett nytt lager vitt grus. Trädgårdsarkitekt Aslanidis Stylianos anlitades för uppdraget. Han kommer att titta till trädgården fortlöpande. 

- Vykort av Jeanette Milde, Christer Themptander och Jane Bark har tagits fram och säljs i Kavallahuset. 


Det här har vi bidragit med under åren

Vänföreningen har bland annat sett till att flera av de unika funkismöblerna i huset har renoverats och bidragit med datorer och skrivare i arbetsrummet. 

Vi har skaffat en uppsättning av Nationalencyklopedin och flera andra böcker till huset och bidragit med medel till inköp av lampor. 

Vi har också medverkat till att det finns en skulpturateljé i trädgården, ordnat med omklädning av soffor, renovering av bokhyllor, arbete med utomhusmijön med mera.

info
×
info
×
info
×
info
×
info
×
info
×
Using Format