OM ATT BO I KAVALLAHUSET

Souidiko spiti, det svenska huset, Kavallahuset är ett gästhem för forskare och kulturarbetare. Huset lät byggas av Svenska Tobaksmonopolet (senare kallat Svenska Tobaksbolaget) som på 1930-talet importerade stora mängder tobak från norra Grekland och behövde bostäder för sin personal.


Den grekiske arkitekten P Manouilidis ritade huset, en stor vacker stenvilla, med inspiration av svensk 30-tals funkis. Huset invigdes 1936 och har förklarats som byggnadsminne av grekiska myndigheter. 1964 började det användas som gästhem för kulturarbetare och semesterbostad för Tobaksmonopolets anställda. 1976 donerades huset till Svenska Institutet i Athen, som sedan dess har förvaltat det. 


Svenska huset ligger högt placerat i stadens västra del, ca femton minuters promenad från centrum. Det innehåller tio sovrum med skrivbord och en till tre bäddar per rum. 

Där finns två gemensamma kök, två badrum, tvättstuga och ett arbetsrum utrustat med två datorer, skrivare, scanner, skrivmaskiner, kopiator och fax. Hela huset har trådlöst internet.


Huset har ett vackert sällskapsrum med bibliotek och terrasser med fin utsikt över staden och Egeiska havet. På husets baksida ligger en stor trädgård med olivlund och en skuggad arbetsplats för skulptörer. Kavallahuset är inget hotell utan inrättat för självhushåll. 


För skötseln av huset ansvarar Elisabeth Gullberg Kaidi som är husets intendent. Elisabeth är anställd av Svenska Institutet i Athen och jobbar bland mycket annat med att informera kavallabor om huset och dess historia, som är en del av staden Kavalas historia.


Mejladress till intendent: kavallahuset@sia.gr


Adress till Kavallahuset:

Souidikó spíti, Emilianou 13,

GR-654 03 KAVALA, Grekland


Telefon från Sverige:

Kontor 0030/2510-223 352 (kontor, säkrast tisdagar och fredagar kl 9-12 och 17-18 svensk tid)

Gästvåningarna: 0030/2510-224 908

Fax: 0030/2510 227 796


Svenska Huset i Kavala ägs och förvaltas av Svenska Institutet i Athen, Grekland.


Stipendier för vistelse i Kavallahuset kan sökas av medlemmar i Sveriges Författarförbund, Svenska Fotografers Förbund och Föreningen Svenska Tecknare. Ansökan sker genom respektive organisation.


Boka rum

Du som inte är stipendiat är också välkommen att ansöka om boende i Kavallahuset. Skriv och berätta om varför du önskar en vistelse som du sänder till Kavallahusets intendent. Hon ger information om tider och priser.

Kontakt är Elisabeth Gulleberg Kaidi på epostkavallahuset@sia.gr

info
×
info
×
Using Format